Hvordan tar du best mulig vare på en kalv?

Hei!

Hvordan tar du best mulig vare på en kalv? Det første du skal være nøye med er når dukker kalven opp? De fleste melkebruk i dag er såpass moderne at de har et datasystem med all nødvendig informasjon. Når det nærmer seg kalvingsdato bør den kommende moren flyttes inn i sykebingen, - så sant den er ledig. Husk at sykebingen må være helt ren med nok flis og tilgang på mat og vann. Det går som oftest bra om kalven skulle bli kalvet ute i fellesarealet, men det skaper litt mer jobb. 


Dette lille mirakelet måtte vi bære fra fellesarealet og bort til sykebingen. Moren hennes hang i hælene på oss og var ikke akkurat blid. 

Selve kalvingen går stort sett alltid greit. Vi har enda ikke opplevd å måtte dra kalven ut, men det kan skje. Hvor lang tid "fødselen" tar varierer veldig fra dyr til dyr. Kviger, som kalver for første gang, kan bruke et par timer. Ofte skjønner dem heller ikke hva som skjer, - og de er veldig urolige. Hos de eldre kuene, som har gjort dette et par ganger, går det veldig fort. 


Mor møter oksekalven sin Ferdinand 1 for første gang <3

Når kalven har dukket opp sitter jeg igjen med den, mens samboeren min løper og registrerer kalven i systemet. Jeg tørker kalven ren med håndkler og vasker navlestrengen med varmt vann og litt jod. Samboeren min driver den nybakte moren inn i melkeroboten for å melke henne for råmelk. Deretter slipper hun inn til kalven sin igjen. Det er viktig å la moren få slikke på kalven sin, - det stimulerer dem begge to. I første omgang skal kalven få drikke så mye råmelk den orker. Råmelk inneholder viktige næringsstoffer og immunstoffer fra mor. Kalver som ikke får nok råmelk, eller ikke får det i tide, blir veldig syke og kan dø. Vi mater kalvene våre fire ganger om dagen. De får ca to liter per gang, - jeg gir dem av og til litt ekstra er dem veldig sultne. Etter kalvingen er småbarna fort oppe å går, - på skjelvende gummibein. Kvigene bruker litt lenger tid, men oksene skal vise seg frem med engang. De rekker knapt å spise seg ferdig før de skal på damejakt. Det varierer veldig når kalvene blir flyttet over til stakker. Elementer som plass og tid avgjør veldig. Kalvene står i stakkene i ca en uke. Der har dem masse halm, en varmelampe, høy, kraftfor og rent vann. Grunnen til at de står der er fordi det er lettere for oss å sørge for at de får i seg nok melk. Jeg bruker å gi dem mye oppmerksomhet. Det er i den første tiden du får preget dem mest. Når den første uken nærmer seg slutt gir vi dem litt melkeerstatning før dem flyttes over i barnehageavdelingen for de aller minste. Der har dem flere liggeplasser, tilgang på mat og vann og de får melkeerstatning fra en maskin. Kalvene får melk i ca 60 dager. Samboeren min og jeg er ekstremt nøye på rengjøringen. Vi steller hos dem to ganger om dagen, og gir dem ny mat og ren flis. Kalvene skal alltid ha tørre liggeunderlag. Flis full av avføring og urin gjør at de mister pels. Melkepulveret må fylles på ca 1 gang i uken, eller etter behov.  Etter stellet bruker jeg tid på å børste og kose med dem. Jeg synes det er viktig å opprettholde gode bånd. Etter 60 dager blir kalvene flyttet over til den største barnehageavdelingen. Der får dem ikke lenger melk, men de fleste har sluttet et par dager før.  Det er viktig å huske på at forandringer er tøffe for de fleste dyr. Jeg holder alltid et ekstra øye med dem og gir dem ekstra oppmerksomhet. Jeg tror at hvis man legger inn mye innsats i kalvene får man gode melkekuer. Det er mye lettere å jobbe med dyr som ikke er redde for mennesker enn dyr som blir skremt av alt. Vi driver med en produksjon hvor stikkordet er effektivitet, men man skal ikke glemme at det er levende dyr vi håndterer. Jeg steller med ni kalver med ni forskjellige personligheter og behov. Mange av dem har jeg selv tatt imot. Lykkelige dyr gir god mat, - det tror nå ihvertfall jeg. 

Ku- fått en eller flere kalver

Kvige- har ikke fått noen kalver

 

-Ingrid

#dyr #landbruk #jobb #hverdag #blogg 
 

Én kommentar

Vilde

07.01.2017 kl.10:37

Spennende å lese :)

Skriv en ny kommentar

hits