Mikroplast- små plastkuler, store problemer

Hei,

For kort tid siden kunne vi lese i media at en hval var funnet med hele 30 plastposer i magen. Denne stakkars hvalen er en av mange som har måtte lide grunnet plast på avveie. Forskere har estimert at i år 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Det er et skremmende scenario.


Kilde: http://1.bp.blogspot.com/-aCNq0CHwSLw/VOr_BC3_F-I/AAAAAAAADwU/yTM-vjXbWc8/s1600/saa%2Blenge%2Bvarer.jpg
 I dette innlegget skal vi fokusere på mikroplast. Mikroplast er ørsmå plastpartikler, mindre enn 1 mm i diameter. Det er to grunner til at mikroplast samler seg opp i naturen. Den ene grunnen er plastsøppel som ligger igjen, og brytes ned til mindre plastpartikler. Den andre grunnen er kosmetiske produkter som har blitt tilsatt mikroplast. 

Disse ørsmå plastpartiklene blir skyldt ut i havet. Planteplankton, og andre dyr samt mikroorganismer, ser ikke forskjell på mikroplast og vanlig mat, og slik havner mikroplasten inn i næringskjeden. Det er vi som er på toppen av næringskjeden som får de største dosene med plast og miljøgifter. 

Overflaten til plastpartiklene kan absorbere miljøgifter fra havet som DDT og PCB. USA, Canada og Nederland har lagt ned et forbud mot mikroplast. Sverige, Danmark og EU foreslår et forbud. Skal vi få bukt med problemet er det viktig at vi alle bidrar.Dette kan du gjøre:

  • Resirkulere all plasten, helst unngå å bruke det så mye som mulig.
  • Rydd opp i naturen. 
  • Unngå å bruke produkter som inneholder mikroplast.
  • Hold filteret i vaskemaskinen rent. Det er mye mikroplast i syntetisk fiber.
  • Si ifra til Regjeringen/Staten at du ønsker et forbud.
  • Følg Facebooksiden "Forby mikroplast" for jevnlige oppdateringer. 

-Ingrid

#miljø #mikroplast #natur #blogg #hverdag #kosmetikk 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits