"Han gærningen ja, hadde ikke han Asperger?"

Hei, 

Tredje året på Kalnes VGS var et av favorittfagene mine historie. Under en undervisningstime snakket vi om Hitler og 2. verdenskrig. Diskusjonen gikk ivrig, for krigen var jo et spennende tema vi hadde sett fram til å lære mer om. Plutselig var det en i klassen min som sa;

"Han Hitler ble det ikke kjent at han hadde sånn Asperger, og forklarer ikke det i så fall hvorfor han drepte så mange? Det er jo mange med Asperger som gjør grusomme ting."

Det ble litt stille, før en annen stemte i;

"Jo er ikke de alltid litt sånn rare og sære?"

Historielæreren vår så en smule sjokkert ut, men før hun rakk å komme med en kommentar, hadde jeg snudd meg sint.

"Personer med Asperger er ikke automatisk grusomme eller forutbestemt til å gjøre forferdelige ting. Mange kjente personer, som Bill Gates, har Asperger og gjør allikevel fantastiske ting for samfunnet. Det som er grusomt er at oppegående mennesker bærer på fordommer og hat mot andre som skiller seg litt ut."


Foto: Ingrid Wærnes Minde

Selv to år senere tenker jeg fortsatt på den kommentaren en av klassekameratene mine kom med. Ikke fordi h*n fastslo at Hitler var en grusom mann, men på grunn av alle de fordommene som lå bak det h*n sa. Det generelle angrepet mot personer som har diagnosen Asperger. Påstanden om at de er sære, rare, dumme og, skulle nesten tro, forutbestemte til å gjøre forferdelige ting. 

Er lillebroren min forutbestemt til å vokse opp og bli et monster bare fordi han har Asperger? Nei, absolutt ikke. En diagnose kan forklare litt hvorfor en person av og til gjør som han eller hun gjør, men det forklarer ikke alt eller utgjør hele personligheten. Kasper er mye mer enn diagnosen sin. Han elsker dataspill, Harry Potter, dyr og lego. Favoritt fargen hans er gul. Kasper elsker familien sin. Han snakker flytende engelsk og ler seg ihjel av komedier. Kasper kan bli sint og lei seg. Han er vanskelig i matveien og en smule trøtt om morgenen. Med andre ord et menneske med følelser, drømmer, tanker og ønsker. Akkurat som oss andre. 

Det er ikke alltid så lett å skille seg ut, om man har Asperger eller ikke, og det blir helt klart ikke lettere når folk kommer med fordommer enten om det er bevisst eller ubevisst. Den kommentaren min klassekamerat kom med føltes ut som et stikk i hjertet hos en storesøster som er glad i lillebroren sin, og jeg tenker på alle andre som opplever det samme stikket oftere enn hva jeg gjør. Dette er et lite ønske fra meg; tenk litt over hva man sier og hvordan man ser på andre mennesker. Verden hadde blitt et mye bedre sted hadde vi alle hatt litt mer kjærlighet, medfølelse og forståelse for hverandre.

-Ingrid

#asperger #diagnose #hverdag #blogg #kjærlighet #familie
 

4 kommentarer

Nora Piscopo

21.03.2017 kl.17:00

Alt mennesker for seg selv til å si.. Lite gjennomtenkt spør du meg!

iswm

21.03.2017 kl.17:41

Nora Piscopo: Ja, det er utrolig hva vi kan si om andre og til hverandre. Ord har makt og vi må bruke dem med omhu.

denutroligereisen89

21.03.2017 kl.21:28

Enkelte snakker før de tenker og enkelte ting burde man ikke si uansett om man har tenkt eller ikke. Ord bør ikke misbrukes, det kan gjøre mer skade en man tror. <3

iswm

22.03.2017 kl.09:23

denutroligereisen89: Det er helt riktig <3

Skriv en ny kommentar

hits