Drømmen om å bli bonde

Hei,

Da jeg gikk i 10.klasse måtte vi bestemme oss for hvilke linjer vi skulle velge på VGS. De fleste av vennene mine skulle ta studiespesialisering, men jeg var usikker. I et friminutt tråkket jeg tilfeldigvis på en brosjyre fra Tomb. En privat jordbruksskole. Forsidebildet av en hest, fanget oppmerksomheten min. Etter skolen dro jeg hjem, og mamma og jeg satt og pratet om det. Hun fant ut at det var en offentlig jordbruksskole i Sarpsborg, kalt Kalnes. 

Noen dager sener måtte alle ta en test hos studieveilederen. Testen skulle "avsløre" dine interesser, og dermed vise hvilke tre linjer man burde søke på. Studieveilederen min ble en smule sjokkert fordi jeg fikk bare to linjer som passet til meg. Naturbruk og Studiespesialisering. "Ja, du er virkelig bestemt og sikker," sa veilederen til meg. Høsten 2012 startet jeg på naturbruk ved Kalnes videregående i Sarpsborg. 


Foto: Ingrid Wærnes Minde

Planen var å gå videre på hestelinja, men som med alt annet her i livet, går det ikke alltid som man planlegger. Jeg ble interessert i mye annet innenfor jordbruket, og gikk videre på landbruk og gartnernæring. Drømmen om å bli bonde slo rot i meg, og etter tre år på Kalnes dro jeg videre til Blæstad på Hamar. 

Jeg var ett år på Hamar før jeg reiste tilbake til Fredrikstad. I løpet av det året møtte jeg andre med felles interesse for gårdslivet. Et møte med økobonden Heinrich Jung fikk øynene mine opp for produksjon av økologisk frilandsgris. En ny retning innen gårdsdrømmen hadde begynt å spire. 


Foto: Ingrid Wærnes Minde

I løpet av det siste året har jeg jobbet på to økologiske gårder, og et melkebruk i Nord-Norge. Drømmen om å bli bonde er nærmere nå enn hva den var før, og hvor jeg tilslutt ender opp blir spennende å se. 

Det er mange grunner til at jeg ønsker å bli bonde. Kjærligheten overfor dyr, nærheten til naturen og ønsket om å produsere sin egen mat. Ekte glede er å stikke et frø i jorden og til høsten se det velter ut med poteter, gulrøtter, salater og tomater. Ekte glede er å se grisungene få komme ut for første gang, og ta i mot kalver som sekunder senere er ute og skaper kaos. 


Foto: Ingrid Wærnes Minde

En dag sitter jeg ved småbruket/gården min og hører biene summe, mens hønene spankulerer ute og legger fra seg ferske egg. Da kan jeg nok si meg fornøyd, og være stolt over veien fra start til mål, og alle stoppestedene i mellom. 

-Ingrid

#drøm #gårdsbruk #bonde #norgetrengerbonden #landbruk #dyr #mat #foto #blogg #helg

 

2 kommentarer

Victoria Larsen

25.03.2017 kl.16:04

Så koselig :)

iswm

25.03.2017 kl.19:59

Victoria Larsen: tusen takk :)

Skriv en ny kommentar

hits