Avhorning av kalver


Foto: Ingrid Wærnes Minde

Hei,

I dag kom veterinæren på besøk for å fjerne hornstubbene på kalvene. Avhorning må skje innen kalvene er seks uker gamle, og det skjer under full bedøvelse. Hornene fjernes av hensyn til sikkerheten samt at det ikke går med lange horn i roboten. 

Veterinæren gikk rolig inn til kalvene, og merket det som skulle avhornes. Alle fikk de et sovemiddel/bedøvelse og det tok ikke lange tiden før småbarna hadde sovnet. Da alle hadde sluknet fikk de en ny runde med bedøvelse, sprøyten ble satt ved hornstubbene. Veterinæren bruker en slags varmemaskin og brenner av hornstubbene. Det hele gikk uten problemer, og en god stund senere våknet noen sløve kalver opp til melk og fullfor. 

Man skal ikke avhorne kalver som er syke eller av ulike grunner har nedsatt helsetilstand. 


Foto: Ingrid Wærnes Minde

Denne lille bølla har jeg valgt å kalle Modig. Stakkar'n har fått leddbetennelse, og de oppdaget det for sent. Nå kan han ikke stå på den venstre bakfoten. Han får behandling, men de mener at det ser mørkt ut. Modig er allikevel en aktiv liten fyr som har god matlyst, og han er veldig sosial. Jeg heier litt ekstra på ham. 

Ellers har dagen gått i et med opplæring. Det er mye som skal læres og huskes når man er i et nytt fjøs, men heldigvis går det bra. Om noen dager sitter vel det meste, men jeg har en kladdebok sånn for sikkerhetsskyld ;)

-Ingrid

#dyr #landbruk #gardsliv #hverdag #vår #blogg #agronom
 

5 kommentarer

Jannicke Elnæs

30.03.2017 kl.18:19

nomiin, så søøt!

iswm

31.03.2017 kl.18:33

Jannicke Elnæs: Ja, ikke sant :)

Victoria Larsen

30.03.2017 kl.19:56

Sååå herlig!

iswm

31.03.2017 kl.18:34

Victoria Larsen: <3

denutroligereisen89

30.03.2017 kl.20:56

Så søte kalver. Har vært med på mange avhorninger selv når jeg bodde hjemme, var alltid spennende å være med når veterinæren var innom på slike oppdrag. :) Heier på Modig jeg også. Håper han kommer seg selv om det ser mørkt ut! :)

Skriv en ny kommentar

hits