Hvordan tar du best mulig vare på smågriser?

Hei!

Ei purke går drektig i 3 måneder, 3 uker og 3 dager, med litt variasjon. Purka kan få mellom åtte og femten unger per kull, så det blir fort mange småtasser å holde et øye med. 


Foto: Ingrid Wærnes Minde

Uka før forventet grising, skal purka overflyttes til en ren og ryddig fødebinge. Fødebingen skal ha godt med strø, rotemateriale, varmehjørne til smågrisene, tilgang på mat og drikkevann. Purka trives i en temperatur på ca 18 grader. Når smågrisene kommer skal varmehjørnet ha en temperatur på rundt 34 grader. Smågrisene har dårlig immunitet og energireserver, dette bygges opp ved 5-6 ukers alder. Grisungene må få tilgang på jern. Mange velger å file tennene til smågrisene, slik at de ikke skader purka eller søsknene sine. Jeg snakket med økobonden Heinrich Jung, og han fortalte at han ikke filte tennene, og at han hadde hatt lite skader knyttet til ufilte tenner. Her må man selv vurdere hva man mener er best. 


Foto: Ingrid Wærnes Minde

Når grisene er 3 uker gamle, begynner en kritisk uke i livene til de små. Da går den passive immuniteten, som de får fra råmelken, ned og den aktive immuniteten bygges opp. I den perioden er immuniteten på sitt svakeste, og det er viktig å holde et godt øye med dem samt ikke foreta noen voldsomme forandringer. 

Vanlige dødsårsaker blant smågris er at de fryser ihjel, ligges ihjel eller at de sulter ihjel. Svake grisunger havner langt nede på rangstigen, og disse må man hjelpe litt på veien. Grisunger kan pådra seg diare og leddbetennelse, dette gir store problemer og det er viktig at man tenker forebygging hele veien. 

Det er noen ukers forskjell på når smågrisene blir avvent i konvensjonell og økologisk drift. Avvenning vil si at man fjerner mora fra ungene. I konvensjonell drift er grisungene rundt fire uker gamle, mens i økologisk drift er de en til to uker eldre. Avvenning er en stor omstilling for grisungene, og mange velger å la ungene bli igjen i fødebingen uten moren, (det er et kjent miljø). Det er viktig å sørge for at smågrisene har tilgang på nok vann, og at fødebingen er ren. Målet er at smågrisene veier ca 12 kg ved avvenning. 


Foto: Ingrid Wærnes Minde

Ellers er det viktig å huske på at griser er både nysgjerrige og sosiale dyr. De liker å bevege seg fritt, ha det renslig og lære nye ting. Griser har stabil rangordning, og de er altetere. 

Jeg drømmer om å drive med økologisk utegris, og setter pris på tilbakemeldinger hvis det er noen som har noe erfaring med det. Ha en fin dag!

-Ingrid

#gris #dyr #landbruk #dyrevelferd #blogg #hverdag  

2 kommentarer

Kristine

10.04.2017 kl.20:12

Åh babygriser er bare sååå søte ♥

iswm

10.04.2017 kl.20:19

Kristine: ja, de har sin sjarm når de er små<3 skulle ønske de var sånn for alltid

Skriv en ny kommentar

hits