Fordeler og ulemper med å være avløser

Hei!

Å jobbe som avløser har sine positive og negative sider, akkurat som de fleste andre jobber. Jeg har jobbet som avløser tilsammen i ca 1 år, og tenkte å dele mine syn på fordelene og ulempene ved å jobbe innenfor landbruket. Fordeler:

 1. Det er veldig givende å jobbe med dyr, spesielt hvis du har en interesse for dem. Dyr dømmer deg ikke, men de er avhengige av at du kommer på jobb og gjør det du skal. Man har et stort ansvar overfor dyrene, og man sitter igjen med en god følelse når man har utført jobben og ser at dyrene trives. 
 2. Ingen dager er like og det blir sjeldent kjedelig. Det er alltid mye å gjøre på en gård, og av og til skjer det ekstra ting som kalving, kuslipp etc. 
 3. Man blir aldri ferdig utlært. Det kommer stadig ny forskning på området eller man lærer nye teknikker. Man lærer også mye av å jobbe på ulike gårder, for ingen gårder er like. Det er interessant å jobbe i et yrke som stadig er i forandring, og det er utrolig mye å forske på. 
 4. Du trenger ikke å betale dyre treningsentere for å holde deg i form. Jobber du som avløser er trimmen gratis, og man får utrolig mye frisk luft. Du kan med god samvittighet legge deg på sofaen etter en dag på jobb. 
 5. Det er en ære å få være med å produsere maten vi mennesker er så avhengige av. Jeg synes det er utrolig givende å få produsere den maten som senere dukker opp på bordet. Det er en fantastisk følelse å se det spire ute på jordet, og når det velter over med poteter. 
 6. Verden står overfor store klimaproblemer, og landbruket må bli mer miljøvennlig. Når man jobber innenfor landbruket har man en stor mulighet til å bidra med at det norske landbruket blir mer klimasmart. 
 7. Man får en utrolig tilnærming til liv og død. Liv og død er en stor del av hverdagen på en gård, men heldigvis mer liv enn død. Et dødt dyr skaper ikke hysteriske reaksjoner, men man kjenner på en sunn sorg. Man får stor respekt for dyra, og kanskje livet selv, - tror nå jeg. Følelsen av å ta imot et nytt liv er vanskelig å beskrive, men det er noe alle bør oppleve. 

Ulemper:

 1. Noen ganger er det fryktelig lange arbeidsdager, og man kan bli ufattelig sliten. Man står opp tidlig om morgenen, og jobber fysisk tungt. Det er også vanlig å jobbe 10 dager på og 4 dager av. Jeg synes det av og til blir slitsomt + at man får mye å ta igjen når man har fri. Det kan være vanskelig å få koblet helt av. Dyra tar jo aldri ferie. 
 2. Det er en stor risiko for skader. Man skal virkelig være forsiktig, og tenke på sikkerheten. Skader man seg eller havner i en ulykke er det ofte veldig alvorlig. Jeg har heldigvis ikke pådratt meg alvorlige skader, men opplever daglig ubehagelige situasjoner hvor jeg blir klemt, tråkket på osv. 
 3. Dette er vel egentlig ikke noen krise, men av og til synes jeg det er fryktelig kjipt å alltid lukte fjøs og gå i klær smørt inn i møkk. I tillegg til melk og tiss, - kalvene er mestre til å tisse på deg. En uke hvor det hadde vært mye på planen, husket jeg ikke engang sist jeg hadde dusjet... Kuene klager nå ikke på lukta ihvertfall. 
 4. Dette er forskjellig fra bonde til bonde, men man blir ofte veldig pressa på tid. Det er mye å rekke igjennom på en dag, og man kan bli stressa eller få mindre tid til å kose med dyra. Man gjør så mye for dyra at man ikke har tid til dyra noen ganger. 

Det er heldigvis flere fordeler enn ulemper, men en jobb som avløser er definitivt vært å prøve engang. Nå må jeg løpe, dyra kaller! 

-Ingrid

#jobb #dyr #avløser #agronom #blogg #hverdag #karriere

2 kommentarer

Victoria Larsen

24.04.2017 kl.17:43

Jeg ønsker deg en fin mandag :-)

Kristine

24.04.2017 kl.22:47

Såå mange flere fordeler enn ulemper <3

Skriv en ny kommentar

hits